
Gaz regülatörleri veya gaz basınç regülatörleri, yüksek basınçlı bir silindirden çıkan gaz miktarının, çalışan ekipman ve aletler için güvenli ve çalışabilir bir seviyede olmasını sağlamak için kullanılır. Kaynak gibi endüstriyel uygulamalar için yaygın olarak kullanılsalar da medikal ekipmanlara kadar her şeyde gaz regülatörleri bulunur.
Tek aşamalı
Adından da anlaşılacağı gibi, tek kademeli gaz regülatörleri, bir çıkış yoluyla silindirden çıkan basıncı azaltmak için tek kademeli çalışır. Tek kademeli ve çok kademeli arasındaki farkları not ederken, düşme ve besleme basıncı etkisini bilmek de önemlidir. Düşüş, gaz regülatöründeki sıfır basınç ile maksimum akış kapasitesi miktarı arasındaki farkı tanımlamak için kullanılır. Besleme basıncı etkisi veya bağımlılık, çıkış basıncındaki ve giriş basıncındaki değişikliklerdir veya daha basit bir ifadeyle, silindir boşaldıkça basınç değiştiğinde meydana gelir.
Basınçta daha az dalgalanmanın olacağı veya basıncın yeniden ayarlanmasının sorun olmayacağı kullanımlar için tek kademeli regülatörler önerilir.
Çok Aşamalı
Daha az sarkma ancak daha fazla basınç etkisine sahip tek kademeli regülatörlerin aksine, çok kademeli regülatörler daha fazla sarkma ancak daha küçük bir basınç etkisi gösterir. Çok kademeli regülatörler, basıncın sürekli iletilmesi ve ayarlanmaması gereken kullanımlar için de önerilir.
Sabit basınç kaynağı, Çok kademeli regülatör kullanmanın ana avantajlarından biridir, çünkü gaz bir gaz silindirinden çıktığında silindirdeki basınç düşer. Bu gerçekleştiğinde, tek kademeli regülatörler, giriş basıncı azaldıkça basıncın arttığı bir 'çürüyen giriş özelliği' gösterir. Çok kademeli regülatörler, giriş basıncından bağımsız olarak sabit bir basınç iletimi sağlayarak bunu telafi eder.
Yüksek basınçlı
Basitçe söylemek gerekirse, yüksek basınçlı gaz regülatörleri, yüksek gaz dağıtım oranları sağlamak üzere tasarlanmıştır. Yüksek basınç regülatörleri, tek kademeli veya çok kademeli olabilir ve yüksek ısı çıkışının gerekli olduğu ekipmanlarla birlikte kullanılır.
Gaz Regülatörü Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bir gaz regülatörü seçerken, gaz hortumları gibi diğer ekipmanlarda olduğu gibi son kullanma tarihlerinin olduğunu unutmamak önemlidir, bu nedenle güvenli kullanım sağlamak için ekipmanınızı her zaman kontrol etmelisiniz. Göz önünde bulundurulması gereken başka bir şey de, giriş noktasının regülatörler için olduğu yerdir, çünkü farklı gaz şişeleri, valfin bulunduğu yerde yandan veya alttan girişe sahip olabilir.
Gaz işleme ekipmanınızın çoğu parçasında olduğu gibi, operasyonunuz için en iyi regülatörü seçerken akılda tutulması gereken birkaç faktör vardır. Bu faktörlerden bazıları, giriş basıncınız, istediğiniz çıkış basıncınız, sıcaklık aralığı ve sıvı tipidir.
Basınç
Giriş basıncınız (giriş basıncı) ve çıkış basıncınız (çıkış basıncı) regülatörünüzü seçerken akılda tutulması önemlidir. Çıkış basıncınız, yaylar, mahfaza basınç derecesi, gövde çıkış derecesi, orifis derecesi ve boyutu ve regülatörün kendisinin boyutu için gereksinimlerinizi belirlemenize yardımcı olacaktır. Giriş basıncınız, gövde giriş basıncı oranı, orifis basıncı oranı ve boyutu ve regülatör boyutu için gereksinimlerinizi belirler. Basınç farkınıza veya giriş basıncınız ile istenen çıkış basıncındaki farka bağlı olarak, istenen çıkışa ulaşmak için gerekli basınç düşüşünü elde etmek için hem yüksek basınç regülatörüne hem de düşük basınç regülatörüne sahip olmak gerekebilir. baskı yapmak. Bu, hem düşük basınç hem de yüksek basınç, tek kademeli regülatör veya bir çift kademeli regülatör kullanılarak gerçekleştirilebilir.
Sıcaklık
Basınç aralığınız kadar önemli olmasa da, uygulamanızın sıcaklık aralığı, operasyonunuz için en iyi regülatör seçeneğinin seçilmesinde bir faktör olabilir. Örneğin daha yüksek sıcaklık paslanmaz çelik malzemeli bir regülatör seçmenizi gerektirebilir. Regülatör satın almadan önce, seçtiğiniz regülatörün uygulamanızın sıcaklık aralığı ile uyumlu olduğundan emin olmak için teknik bilgi föyüne veya özellik föyüne baktığınızdan emin olun.
Akışkan Tipi
Son olarak regülatör seçiminde akışkan dikkate alınmalıdır. Uygulamanızın sıvı, gaz veya buhar olup olmadığı, regülatörünüzü uygun şekilde boyutlandırma formülünü etkileyecektir. Malzemelerin sıvıyı işlemek için yeterli olduğundan emin olmak için proses sıvısının kimyasal bileşimini akılda tutmak da önemlidir. Diyafram ve yuva malzemeleri, regülatörden akan işlem ortamını işlemek için uyumlu olacak şekilde seçilmelidir. Regülatörün belirli sıvı türünüz için çalışacağını doğrulamak için veri sayfalarına başvurduğunuzdan emin olun.
Değerlendirmek isteyeceğiniz diğer seçenekler ise; hat boyutu, malzeme uyumluluğu, trim malzemesi, orifis boyutu, bağlantı türü, strok hızı, kapatma özelliği ve doğrudan çalıştırma veya pilot çalıştırma isteyip istemediğinizdir.